fbpx

Aktiviteter på Möja i Stockholms skärgård

Upptäck Möja

På Möja finns det massor att göra, här kommer några tips!

Låna/hyr hos oss

Fotboll, kubb, boule, krocket, dart lånar du gratis hos oss på Möja vandrarhem, och cyklar hyr vi ut!

Spark

Spark

Hyr en SPARK av oss.

När underlaget på landsvägen tillåter, eller isarna ligger, är en spark det perfekta transportmedlet på ön. Vi har två sparkar som vi hyr ut per dag, säg till personalen så tipsar vi om fina utflyktsmål.

SUP

SUP

Hyr en SUP

När vädret tillåter är det helt magiskt att paddla SUP i skärgården. Våra lätta uppblåsbara brädor kan även bäras med för äventyr till öns tre insjöar! Stadig "stand up paddle" bräda, ryggsäck, paddel och flytväst ingår.

Krocket

krocket

Klassisk krocket är kul och svårt. Låna!

Äventyrskrockett spelar ni runt huset, eller så går man ner till Dansbanan och spelar på gräset vid boulebanan.

Sällskapsspel

boule

Låna spel av oss!

På båda våningarna finns skåp/byrå med massor av roliga sällskapsspel.

Boule

boule

Boule vid dansbanan. Låna!

Vid Dansbana kan man hyra boulebanan och klot av Möja bouleklubb, eller så spela med våra klot om banan inte är uthyrd.

Lådcykel

Cargobike

Hyr en LÅDCYKEL av oss.

Rulla fram på landsvägen med en härlig lådcykel! Lasta matsäcken och upp till fyra mindre barn i flaket och ge er ut på upptäcksfärd. Cykeln rullar bra och har 8 växlar, men lite tungt kan det bli i någon av öns få uppförsbackar. Hjälmar för barn och vuxna finns såklart att låna.

Kubb

kubb

Socialt, roligt och enkelt. Låna!

Kubb kan med lite uppfinningsrikedom spelas runt huset, vid Dansbanan på gräset bredvid boulebanan eller på skolans fotbollsplan då den är ledig.

Fotboll

boule

Låna fotboll hos oss!

Vid skolan, bakom Möja hallen, finns en grusplan som kan användas om skolan eller idrottsföreningen inte nyttjar den.

Cyklar

cykel

Hyr cykel av oss

Landsvägen på Möja är perfekt för en cykeltur. Du tar dig från Berg i söder till Långvik i norr på 30min, ungefär detsamma tar det västerut till Hamn. Vi har även lådcyklar, barncyklar, barnsits och hjälmar såklart.

 

Utflykter på Möja med oss

Vandrarhemmet på Möja arrangerar flera olika skärgårds aktiviteter, vi tar dig på en båttur till en bastu, på en fisketur, guidning eller sälsafari,

 

Mat och dryck på Möja

På Möja finns åretrunt öppna restauranger och matbutik, och under högsäsongen flera restauranger, matbutiker, café och glasskiosk.

Möja Värdshus & Bageri

värdshuset

Värdshuset

Värdshuset på Möja ligger mitt i byn Berg, mellan Kyrkviken och ångbåtsbryggan, ca 200m från vandrarhemmet. Här serveras mat och dryck i trädgården eller i den nyrenoverade restaurangen. I det anrika bageriet mittemot bakas färskt bröd under sommaren. Öppet året runt, på fredagar är det AW och quiz.

Möja värdshus

Wikströms fisk

krocket

Wikströms

Wikströms i Ramsmora, ca 3km från vandrarhemmet, är en kulturskatt. Här äter du klassiska fiskrätter på egenfångad fisk som hanteras av familjen hela vägen från nät till tallrik. Öppet året runt.

Wikströms fisk

Jeppes i Långvik

dart

Jeppes

I en gammal lada vid landsvägen huserar ett charmigt gästgiveri med mat och dryck i enkel miljö. Öppet högsäsong.

Jeppes

Möja fisk (Les Poissonniers)

dart

Möja fisk

Det senaste tillskottet i Berg, mitt i byn på en äng ca 150m från vandrarhemmet, har en fiskbod med enkla bord och stolar ställs ut. Men låt inte enkelheten luras, här äter du fräscht och gott! Öppet högsäsong.

Möja fiskbod

Hamnbaren

dart

Möja hamnbar och pizza

I en sjöbod vid kyrkviken i Berg ligger hamnbaren. Här serveras pizza, salla, glass, öl och vin. Öppet högsäsong.

Hamnbaren

Coop

dart

Coop Möja

Coop i Berg, ca 250m från vandrarhemmet, har öppet året runt och i Långvik finns en sommarbutik. Har kan du såklart handla mat och butiken är även Systembolags- och Apoteksombud.

Coop Möja

 

Utforska Möja på egen hand

Möja är perfekt för den nyfikne, och förutom den fantastiska naturen och lugnet i skärgården finns massor att se och göra. Längs landsvägen
hittar du stigar till insjöarna, svampskog, badklippor, pittoreska byar och hamnar.

 • Naturstig

  Bada på Möja

  På Möja finns ingen allmän badplats, men flera inofficiella. Följ skyltarna och respektera tomtgränser och boende.
  SOLVIK 2km: I sydväst med naturstrand och varma klippor. STACKÄNGEN 3km: Förbi Löka finns en strand i skogen. RAMSMORA 3,5km: Vid Storsved finns härliga klippor. LÅNGVIK 4km: Vid ångbåtsbryggan finns fina klippor.

 • Naturstig

  Vandra på Möja

  På Möja finns två naturstigar markerade med gula band, en ca 5km lång i norr och en ca 3,5km i söder. Den norra går går mellan byarna Ramsmora i öst och Hamn i väst genom fantastisk skog och mossiga berg i underbara Björndalens naturreservat. Den norra stigen blir totalt 12km när landsvägen inkluderas för att ta sig tillbaks till starten. Den södra stigen går i en båge och startar och sluter med några hundra meters avstånd vid Dansbanan och strutsfarmen i Löka.
  Ladda hem karta

 • Insjön

  Insjöarna på Möja

  På Möja finns tre sötvattensjöar, Träsket, Mellansjön och Storsjön kallas de av öborna. Man når Storsjön från Långvik via en stig som börjar mitt i byn, mittemot stigen till gästhamnen, över en gård. Träsket och Mellansjön nås från Vattäng som ligger vid Ramsmora by. Vägen dit ansluter till landsvägen mittemot vägen ned till hamnen.
  Ladda hem karta

 • Ramsmora hamn

  Byarna på Möja

  Möja består av ett flertal byar, de fyra största har ångbåtsbrygga och gästhamn.
  LÅNGVIK norr har en sommarbutik och mack.
  RAMSMORA har mysig hamn och året runt öppna Wikströms fiskrestaurang.
  LÖKA har sommarcafé och en fin hamn.
  BERG som är öns huvudbyn har året runt livsmedelsbutik, mack, flera krogar och kyrka. Möja ström har vid varvet en sommarmack med liten kiosk.

 • Badplatser Badplatser
 • Naturstig Naturstig
 • Insjon Insjöarna
 • Möjas byar Möjas byar

 

Kultur och natur på Möja

På Möja lever man nära både kultur och natur. Det finns flera museer, en bondgård och en fantastisk kyrka.

 • Hembygdsmuseum

  Vårdkaseberget med hänförd utsikt.

  På vårdkaseberget vid Möja skola står Sveriges sist byggda vårdkase. Möjas vårdkase byggdes från början av landstormsmän år 1914 för att kunna fungera som ersättning om telefonförbindelserna med fastlandet skulle krångla. Genom att sticka kasen i brand skulle man kunna larma kringliggande öar när det var fara å färde, precis som i gamla tider.

  Läs mer
 • Hembygdsmuseum

  Högt läge med fantastisk utsikt.

  Möja kyrka är från 1768 och uppfördes av byggmästare Carl Örn. Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med sakristia i norr, vapenhus i söder och torn i väster. Kyrkan är målad i ljust grått med bruna foder kring knutar, fönster och dörrar. Tornet är från 1885 och är karaktäristiskt för kyrkor i Stockholms ytterskärgård.

  Läs mer
 • Hembygdsmuseum

  Litet mysigt hembygdsmuseum i Berg

  På en klippa med utsikt över Kyrkvikens inlopp ligger Möjas hembygdsmuseum. Följ skyltar vid vägen "bakom" Värdshuset. Här kan du se fantastiska bruksprylar från skärgården. Öppet dagligen sommartid eller enl. ök.

  Läs mer
 • Skärgårdsgalleriet

  Konst och böcker med skärgårdstema.

  Ett mysigt litet galleri i Långvik som nischat sig på skärgården med motiv av Roland Svensson, Björn Lindroth, Carin Adler m. fl. vårt Skärgårdsantikvariat med det mesta som skrivits om Stockholms skärgård samt marint hantverk. I vårt Skärgårdsantikvariat har vi även nautiska böcker. Öppet dagligen under sommaren eller enligt överenskommelse.
  Läs mer

 • Hembygdsmuseum

  Vackert vid Ramsmora brygga.

  Roland Svensson (1910-2003) tillhör de konstnärer som redan under sin livstid fick en plats i svenska folkets hjärtan. Hans skildringar av den stockholmska skärgården och dess invånare lever vidare med oförminskad intensitet. Hans ateljé på Tornö är nu flyttad till det nybyggda museet vid Ramsmora ångbåtsbrygga. Öppet dagligen sommartid eller enl. ök.
  Läs mer

 • Strutsfarm

  Häftiga strutsar i Löka.

  Norr om Löka mitt på Möjas östra sida finns en strutsfarm vid landsvägen. Här har Johan Sundman uppfyllt en dröm och sedan några år driver han en liten strutsfarm med 3 vuxna strutsar och flera kycklingar. Ett ägg motsvarar runt 24 vanliga ägg, säger Johan Sundman. En del av äggen säljs och vissa hamnar i äggkläckningsmaskinen som är stor som ett kylskåp och efter 42 dagar kläcks en strutskyckling. Strutsarna ärr nyfikna och har vassa näbbar, så håll fingrarna på insidan av staketet....

 

Partners på Möja

Möja vandrarhem samarbetar med flera partners på och runt Möja. Vill ni paddla kajak, basta eller åka på utflykt så fixar vi det.

Möja havskajaker

cykel

Havskajaker

Hyr kajaker där ytterskärgården börjar. På Möja kan du hyra kajaker och ta dig ända ut där mellanskärgården övergår i ytterskärgård - världens vackraste vildmark. Öppet juni-sept.

Möja havskajaker

M/S Elisabeth

Elisabeth
Utflykter från Ramsmora brygga på Möja med skeppet ELISABETH sker havsturer genom Stora och Lilla Nassa skärgårdar eller genom Möjareservatet. Passa även på att besöka Roland Svensson museet, som ligger precis vid bryggan..
M/S Elisabeth

Visit Möja

Turistboden
Utanför Coop i Berg, öns största by, finns under högsäsong en turistbod som drivs av Möja turistförening. Här kan du få hjälp att hitta boende, matställen, badplatser, smutronställen mm. Och här säljs även de populära Möjakläderna, glass, kartor och souvenirer.
Visit Möja

 

Taggar: boende i skärgården, stockholms skärgård, bad bastu, aktiviteter i skärgården, kultur i skärgården, skärgårdsgalleri, museum i skärgården, skärgårdsmuseer, restaurangger i skärgårrden, matbutiker i skärgården, kajakuthyrning, hyr ak på möja, basta i skärgården, hyr bastu på möja, bastui skärgården